EIT Climate “Climathon”

Climathon je globalni pokret kreiran na način da građani sudjeluju u poboljšanju klimatskih uvjeta u svojim gradovima. Fokus je na gradovima koji uz stalnu potporu mogu doprinijeti smanjenju učinaka klimatskih promjena i prilagodbi na iste.

Climathon je zamišljen kao 24-satni događaj prilikom kojeg se odvija inovativni proces rješavanja klimatskog problema specifičnih za grad u kojem se organizira. Događaj se simultano odvija u svim prijavljenim gradovima na unaprijed određeni jedinstven datum za sve sudionike, 26.10. 2018. Do sada je prijavljeno 80 gradova u 40 različitih država, a u Hrvatskoj će se Climathon održati u Zagrebu i u Varaždinu.

Građani su nositelji inovativnih rješenja kroz koja se povezuju s gradom i s potencijalnim partnerima, a koji dijele viziju zdravijeg grada. Ideja je stvoriti pokret koji omogućuje bolji odnos građana i grada te potiče inovacijski proces, stvara ideje za nove poduzetničke poduhvate te sveukupno poboljšava stanje okoliša.

Namjera nam je kroz Climathon povezati akademsku zajednicu, lokalnu upravu i lokalne tvrtke iz područja zelene energije te građane i ostale zainteresirane. Interdisciplinarni i zanimljiv pristup traje 24 sata bez prestanka i rezultira rješenjima za postavljeni problem, koja imaju potencijal zaživjeti u obliku budućih start-up tvrtki.

Više informacija o formatu događaja možete vidjeti u brošuri Climathon brochure 2018 ili na web stranici https://climathon.climate-kic.org/

Uskoro ćemo vas obavijestiti o novostima i mogućnostima prijave na Climathon u Zagrebu i Varaždinu!