21 Stu

Grafički fakultet osvojio ‘Grand Prix’ na izložbi inovacija INNOVA 2016. u Bruxellesu

Četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu - Grafički fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Građevinski fakultet i Šumarski fakultet - predstavile su svoja četiri inovativna projekta na 65. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016., koji se od 17. do 19. studenoga 2016. održavao u Bruxellesu. Organizatori ovogodišnjega sudjelovanja hrvatskih inovatora na tom sajmu bili su Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Inovacija Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvojila je glavnu nagradu Grand Prix. Autori inovativnoga projekta Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom su prof. dr. sc. Vilko Žiljakprof. dr. sc. Ivana Stanimirović-Žiljakprof. dr. sc. Klaudio Pap i dr. sc. Jana Žiljak-Vujić. Riječ je velikom uspjehu hrvatske inovacije u Bruxellesu, jer su posljednji put hrvatski inovatori glavnu nagradu Grand Prix osvojili 1995. godine.

Sva četiri inovativna projekta sastavnica Sveučilišta u Zagrebu osvojila su nagradu na tome međunarodnome sajmu inovacija.

Zlatnu medalju osvojili su:

Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ruconbar - apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke autora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića i dr. sc. Ive Haladina s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec

Inovativni projekt Samohodni vagon za rasuti teret Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu nagrađen je posebnom nagradom - zlatom Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnoga vlasništva.

Srebrnu medalju osvojili su:

Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja autora Ivice Grbca, Gojka Nikolića i Marka Krajnovića sa Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Posebna priznanja Rumunjskoga ministarstva znanosti i obrazovanja dobile su inovacije Građevinskoga i Šumarskoga fakulteta.

Osim tih nagrada i priznanja, u Starogradskoj vijećnici grada Bruxellesa 18. studenoga 2016. Komora inovatora kraljevine Belgije već tradicionalno dodijelila je prestižna odličja Vitezovi inovatorstva. Za izniman dugogodišnji doprinos razvoju, popularizaciji i promicanju inovacija i inventivnoga rada u Republici Hrvatskoj, posebice za promicanje inovacija kao treće misije Sveučilišta u protekle dvije godine, Redom europskoga viteza inovatorstva ove je godine iz Hrvatske nagrađen prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

Međunarodni sajam inovacija INNOVA u Bruxellesu svake godine posjeti oko 10 000 ljudi. Na ovogodišnjoj izložbi predstavljeno je više od 250 inovacija iz petnaestak zemalja sa svih kontinenata, koje je ocjenjivao međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od oko 70 stručnjaka. S obzirom na postignute uspjehe sveučilišnih inovativnih projekata, potvrđena je kvaliteta i kreativnost inovacija nastalih na Sveučilištu u Zagrebu, što će pridonijeti i daljnjemu povezivanju gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom te jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.