29 Lis

Na 24-satnom Climathonu najboljem timu dodijeljeno 15.000 kn za idejno rješenje izazova urbanih toplinskih otoka!

U Zagrebačkom inovacijskom centru četrdesetak je mladih na prvom zagrebačkom Climathonu ponudilo svoja rješenja kao korak naprijed u suočavanju s pitanjem klimatskih promjena u gradu.

Climathon je globalni pokret posvećen rješavanju najzahtjevnijih klimatskih izazova s kojima se suočavaju gradovi današnjice. Ove se godine 26. i 27. listopada simultano odvijao na čak 114 svjetskih lokacija. Ovaj se događaj natjecateljskog tipa realizira kao 24-satni hackaton sa ciljem generiranja odgovora na izazove zadane od strane gradova. Tako su natjecatelji razvijali rješenja na temu urbanih toplinskih otoka te mahom osmišljavali koncepte inovativnog ozelenjavanja našeg grada.

Šest timova u koje su se u petak natjecatelji formirali razrađivalo je svoja rješenja do kasno u noć, a subota ujutro bila je posvećena usavršavanju njihovih pitch prezentacija. Tijekom događanja natjecatelji su bili vođeni stručnim mentorima, a u prvom su se dijelu programa imali prilike inspirirati i nizom kratkih znanstvenih predavanja.

U napetoj je završnici stručni žiri između šest odličnih pitcheva odabrao tim ShadePot za pobjednika. Grad Zagreb je najboljem rješenju dodijelio 15.000 kn dok su prvo- i drugoplasirani timovi također dobili mogućnost šestomjesečnog korištenja  infrastrukture Zagrebačkog inovacijskog centra

Climathon Zagreb organizirali su Zagrebački inovacijski centar (ZICER), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Sveučilište u Zagrebu i Impact Hub Zagreb koji čine dio konzorcija novo-uspostavljenog EIT Climate KIC Huba za Hrvatsku. Climate-KIC Hub dio je Regionalne inovacijske sheme Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT RIS). EIT RIS radi na akceleraciji klimatskih inovacija u Europi te pomaže i posreduje u povezivanju postojećih hubova za inovacije u 12 država središnje, istočne i južne Europe. Na taj način osigurava pan-europski doseg te jača i potiče kapacitete za inovacije preko čitavog kontinenta.

EIT Climate KIC Hub u Hrvatskoj čini osam organizacija koje su različite po svojem ustroju i mandatima, ali i komplementarne u svojim misijama i aktivnostima. To su  Zagrebački inovacijski centar, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga, Mreža znanja i Impact Hub Zagreb. Cilj konzorcija je promovirati i uspostaviti gospodarstvo koje, svjesno svih učinaka i izazova klimatskih promjena, odgovorno radi na inovativnim rješenjima te gradi sustavne promjene u ekosustavu koji uključuje sve sektore i razine društva.

 30              19