18 Pro

Na Sveučilištu u Zagrebu na tribini predstavljena uspješna suradnja fakulteta s gospodarstvom na primjeru tvrtke ALTPRO

U srijedu 13. prosinca 2017. u 13 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je tribina pod nazivom Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka ALTPRO d. o. o. Tribinu su zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja inovativnih projekata i primjera uspješne suradnje Sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarstvom. Suorganizator tribine je Vijeće za tehnološki razvoj HAZU.

Tribina je započela uvodnim obraćanjem prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, nakon čega je direktor tvrtke ALTPRO d. o. o. Zvonimir Viduka održao uvodno izlaganje Inovacijama do globalnog tržišta. Na tribini je uslijedilo izlaganje prof. dr. sc. Tomislava Josipa Mlinarića, koji je govorio o ulozi Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu o razvoju inovacija za tržište željezničkih proizvoda i usluga u Europskoj uniji. Tribina je završila raspravom sudionika.

Uspješno povezivanje znanosti i visokoga obrazovanja s malim i srednjim poduzetnicima nužan je preduvjet, ne samo gospodarskoga rasta nego i razvoja lokalne i šire društvene zajednice, što potvrđuju i iskustva razvijenih zemalja u Europi i svijetu. Sveučilište u Zagrebu, kao društveno odgovorna institucija, potiče razvoj inovativnih tvrtki dajući im pristup znanju i modernoj tehnologiji te pružanjem potpore u rješavanju tehnoloških izazova s kojima se susreću u svom poslovanju.

tribina_altpro_govornici_prosinac2017  tribina altpro_prosinac2017

Autor fotografija: Damir Humski

Jedan od primjera uspješne suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i gospodarstva svakako je i ona s tvrtkom ALTPRO d. o. o., i to u području razvoja i proizvodnje signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. Tvrtka već više od 20 godina razvija svoje proizvode na temeljima vlastitoga znanja i dugogodišnje suradnje sa stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu u području signalno-sigurnosnih uređaja, a njezini su proizvodi dostupni u više od 45 zemalja na šest kontinenata. Tvrtka ALTPRO d. o. o. ove je godine nagrađena Zlatnom kunom u kategoriji inovacija.

Tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka ALTPRO osamnaesti je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.