BICRO BIOcentar d.o.o.

BICRO BIOcentar d.o.o., osnovan je 2011. godine kao tvrtka koja upravlja Inkubacijskim centrom za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije (BIOCentar). Njezin temeljni kapital sastoji se od triju poslovnih udjela: Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) ima 60 posto, Sveučilište u Zagrebu 27 posto, a Grad Zagreb 13 posto temeljnoga kapitala tvrtke.

BIOCentar je projekt vrijedan 18.823.995,70 EUR (oko 140 milijuna HRK), od čega je za izgradnju, nadzor i opremanje izdvojeno 16.376.410,70 EUR, što je realizirano u razdoblju 2007. – 2014. u sklopu instrumenta pretpristupne pomoći IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) – komponente IIIc – Operativni program za regionalnu konkurentnost), u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. BIOCentar je smješten je u sklopu istočnoga kampusa Sveučilišta u Zagrebu (lokacija bivše vojarne Borongaj), ali će kao nacionalni resurs razviti mrežu zainteresiranih partnera i regionalne kontaktne točke na području cijele Hrvatske. U godinu dana od završetka izgradnje uspjeli smo zaposliti sedmero ljudi, koji već aktivno rade na ugovaranju prvih poslova.

BIOCentar je zamišljen kao inkubacijski centar površine oko 4500 četvornih metara sa središnjim laboratorijem, priručnim laboratorijem i uredskim prostorima kako bi novima, na znanju utemeljenim poduzećima u nastanku pružio sve potrebne uvjete za obavljanje njihove djelatnosti u području bioznanosti, a sve u svrhu spajanja znanstvenih skupina i industrije radi komercijalizacije tehnologije.