Hrvatska sveučilišna naklada d.o.o.

Hrvatska sveučilišna naklada d.o.o., tvrtka je u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu. Osnovana je 23. siječnja 1992. godine odlukom Predsjedništva Zajednice sveučilišta s temeljnim ciljem da bude nakladnički servis svih hrvatskih sveučilišta, znanstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija te pojedinaca u Republici Hrvatskoj.

Nastojanja da se tiskaju i nekomercijalna djela visoke vrijednosti, koja predstavljaju temelje naše civilizacije i kulture, pružio je Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi legitimaciju među izdavačima, znanstvenicima i kulturnim djelatnicima, te je Hrvatska sveučilišna naklada postala omiljena nakladnička adresa sa golemom mrežom autora i vanjskih suradnika. U dvadeset četiri godine rada objavljene su stotine knjiga u kojima kriteriji za objavljivanje nije isključivo komercijalan.

Hrvatsku sveučilišnu nakladu svrstava se među srednje hrvatske nakladnike. Zalaže se za napredak nakladničke djelatnosti koja bi, osim njegovanja i očuvanja hrvatske znanstvene i kulturne baštine, pred čitatelje donijela knjige svjetske kulture i znanosti s osobitim naglaskom na potrebe hrvatskih sveučilišta (znanstvena literatura i udžbenici). Za njezinu nakladničku orijentaciju karakteristično je više znanstvenih izdanja koja su korisna i zanimljiva široj čitalačkoj publici čime nastoji popularizirati najnovije znanstvene spoznaje i dosege hrvatske akademske zajednice.