26 Stu

Održana je zimska škola Winter School Innovation Leaders in BioMed & Health

Winter School Innovation Leaders in BioMed & Health zimska je škola na daljinu u organizaciji Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kao EIT Health huba za Hrvatsku. Škola je održana četvrtu godinu zaredom, a treću godinu uz podršku EIT Health zajednice znanja i inovacija.

Škola je namijenjena studentima, doktorandima, znanstvenim novacima, istraživačima, profesionalcima u industriji te svima zainteresiranima za stjecanje znanja i vještina potrebnih kako bi predvodili inovacije u zdravstvu i biomedicini. Cilj joj je pružiti potporu i poticajno međunarodno okružje u sklopu kojega sudionici mogu stvarati inovacije koje se temelje na njihovu istraživanju, dobiti povratnu informaciju i ostvariti korisne poslovne kontakte.

Ovogodišnja Škola održavala se od 15. do 23. studenoga, a odvijala se putem sljedećih webinara i radionica: “BioMed & Health Leadership” (webinar), “Securing Research and Innovation Funding” (webinar), “New Venture Creation” (webinar), “Partnering for Innovation” (webinar), “Startup Entrepreneurship for Researchers” (radionica) i “Communicating your Work to Partners and Funders” (radionica). Preko 100 sudionika imalo je priliku poslušati inspirativna predavanja stručnjaka iz akademske zajednice, ali i čuti primjere uspješnih poslovnih priča predavača iz industrije iz Hrvatske i svijeta. Uz to, polaznici su prisustvovali praktičnim radionicama gdje su imali prilike saznati što je potrebno za osnivanje start-up tvrtke bazirane na vlastitu istraživanju kao i načine kako da privuku partnere i investitore za svoj projekt.

„Pokrenuli smo Školu kako bismo proširili vidike naših doktorskih studenata i potaknuli ih da praktično iskustvo potraže u industrijskom sektoru te se zatim vrate podijeliti svoje znanja s akademskom zajednicom i novim naraštajima studenata“ istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Lovrić, dekanica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

„Veliko mi je zadovoljstvo reći da smo uspjeli okupiti istaknute stručnjake iz akademske zajednice i iz industrije te stvorili okruženje u sklopu kojega su sudionici mogli prepoznati ključne vrline dobroga vodstva i vidjeti ih na praktičnim primjerima uspješnih poduzetnika. Ideja Škole je predstaviti mladim istraživačima opcije koje im se nude uz akademsku karijeru – rad u velikim tvrtkama ili u malim razvojnim tvrtkama i oplemeniti ih novim znanjima i vještinama koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada. Zahvaljujem kolegama s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta na uspješnoj suradnji, posebno dekanici prof. dr. sc. Jasmini Lovrić. Također zahvaljujem i EIT Health zajednici znanja i inovacija što je još jednom prepoznala Školu kao izvrstan edukacijski program namijenjen mladim istraživačima na početku njihovih karijera.“ rekla je dr. sc. Vlatka Petrović, v.d. voditelja Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Huba za Hrvatsku.