20 Ožu

Održani Susreti poslovnog umrežavanja „Nanotehnologija, napredni materijali, biotehnologija”

U sklopu projekta BISTEC na Susretima poslovnog umrežavanja na temu „Nanotehnologija, napredni materijali, biotehnologija i napredna proizvodnja i obrada“ održano više od 400 individualnih sastanaka između industrije i znanstvenika.

U utorak 18. ožujka na Sveučilištu u Zagrebu u organizaciji Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije (CIRTT) održani su Susreti poslovnog umrežavanja (brokerage event) koji su okupili više od 30 predstavnika tvrtki i organizacija te tridesetak znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu.

Skup je organiziran u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije te Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

U uvodnom djelu održana su kratka tematska predavanja, pa su tako gospođa Mirjana Vuk iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije te prof. dr. sc. Krešo Zadro sudionicima pružili osnovne informacije vezane uz natječaj “Nanotehnologija, napredni materijali, biotehnologija i napredna proizvodnje i obrada“ u sklopu programa Obzor 2020.
Gospodin Igor Klarić iz tvrtke Klex podijelio s prisutnima svoja iskustva na razvoju aditivnih tvorevina u suradnji s znanstvenom zajednicom s naglaskom na primjerima korištenja RP tehnologije u razvojnim projektima, a Miroslav Petrović predstavio je društvenu mrežu Publiconn koja sudionicima skupa kao potencijalnim partnerima omogućuje nastavak suradnje i komunikaciju nakon samog susreta putem spomenutog on-line alata koji ujedno sadrži informaciju o svim natječajima i linijama financiranja EU. 

Nakon uvodnog dijela održano je preko 400 individualnih poslovnih sastanaka na kojima su sudionici dobili jedinstvena priliku za pronalaženje novih partnera za zajedničke prijavu projekata na natječaj “Nanotehnologija, napredni materijali, biotehnologija i napredna proizvodnje i obrada“ u programu Obzor 2020. Ukupni proračun natječaja iznosi približno 500 milijuna eura za 2014 godinu, a za 2015 godinu planirano je približno 515 milijuna eura. Ovakve suradnje su neophodne za financiranje znanstvenih istraživanja u razdoblju financiranja 2014.-2020. Osim toga ovakvi susreti omogućuju istraživačima kontaktiranje što većeg broja potencijalnih partnera u cilju realizacije različitih oblika suradnje, te intenzivnu razmjenu informacija o projektima ili institucijama koju predstavljaju.

U sklopu projekta “BISTEC – Building innovation support through efficient cooperation network” tokom sljedećih godinu dana bit će organizirana još 3 ovakva susreta vezana uz različita tematska područja u sklopu programa Obzor 2020:
• Sigurna, čista i učinkovita energija (svibanj 2014.)
• Informacijske i komunikacijske tehnologije (rujan 2014.)
• Sigurnost hrane, održiva poljoprivreda i šumarstvo, istraživanje mora, pomorstva i unutarnjih voda, i bioekonomija (siječanj 2015.)
Detaljnije informacije o susretima dostupne su na stranici:
http://cirtt.unizg.hr/pages/events/brokerage-events?lang=hr

Susreti poslovnog umrežavanja održani su u okviru manifestacije „Ožujak – Mjesec inovacija i istraživanja“ na Sveučilištu u Zagrebu. Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije (CIRTT) Sveučilišta u Zagrebu tijekom ožujka postaje središnje mjesto okupljanja znanstvenika, studenata, poduzetnika i inovatora – više na stranici
http://cirtt.unizg.hr/pages/events/innovation-and-research-month-14?lang=hr

“BISTEC – Building innovation support through efficient cooperation network” je sveobuhvatan projekt vrijedan 794 tisuća eura koji će se provoditi tijekom dvije godine (travanj 2013.-ožujak 2015.).
Opći cilj projekta je unaprijediti kapacitete visokoškolskih i istraživačkih institucija za transfer tehnologija i inovacija, a pri tome im omogućiti suradnju s industrijom.