10 Pro

Održao se EIT Health Inovacijski izazov

Održao se EIT Health inovacijski izazov – Snaga podataka u farmaceutskoj industriji. Izazov je započeo 29. studenoga i trajao do 3. prosinca 2021.

Izazov je bio organiziran kao višednevno natjecanje, a sudionici su uz mentorstvo stručnjaka bili u mogućnosti doznati o intenzivnijoj primjeni znanosti o podatcima i povezanih tehnologija u farmaceutskoj industriji, povezati se s kolegama iz različitih disciplina i timski istražiti tehnološke i tržišne mogućnosti.

Izazov je bio namijenjen studentima, doktorandima, postdoktorskim istraživačima i profesionalcima na početku karijere ali i svima s interesom za temu podataka u farmaceutskoj industriji. Prvi i zadnji dan izazov odvili su se uživo u prostorima BIOCentra, Borongajska cesta 83 H, Zagreb, dok su se ostali dani održali online.

Na prvom su se danu kao stručnjaci i mentori okupile istaknute osobe iz akademske zajednice i farmaceutske industrije. U uvodnom je dijelu 29 natjecatelja imalo prilike čuti inspirativna predavanja stručnjaka iz industrije i akademske zajednice.

Važnost inovacija u bioznanosti istaknuli su dekanica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jasmina Lovrić i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Ciljeve i sam tijek Izazova predstavila je voditeljica izazova izv. prof. dr. sc. Miranda Sertić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a više o definiranju i sistematizaciji problema te postavljanju ključnih pretpostavki i raščlanjivanju problema natjecateljima su predstavili Filip Stipančić i doc. dr. sc. Miro Hegedić iz Lean Startup Hrvatska.

O važnosti podataka u farmaceutskoj industriji govorili su stručnjaci iz područja – dr. sc. Ivona Jasprica, rukovoditeljica novih tehnologija Xellia d.o.o., mr. sc. Marijo Volarević, direktor za digitalnu izvrsnost, JGL d.d. i prof. dr. sc. Ana Vukelić, prodekanica za nastavu na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koja kao matematičarka često surađuje s istraživačima u biotehnologiji i stručnjakinja je za primijenjenu analizu podataka, nakon čega se povela diskusija o predstavljenim temama.

Na samom kraju prvog dana natjecatelji su, obogaćeni uvidima s predavanja, unutar timova radili na definiranju samog problema kojim su se bavili u nastavku Izazova.

Drugi je dan bio posvećen detaljnijem definiranju problema i osmišljanju ideja za rješenje kroz metode design thinkinga.

Treći su se dan timovi povezali s odabranim mentorima s kojima su održali konzultacije vezane uz njihove ideje, a mentori na izazovu bili su: dr. sc. Ivona Jasprica, rukovoditelj novih tehnologija, Xellia d.o.o, Koraljka Kirinčić Zrnić, lanac opskrbe, JGL d.d., Karla Katalenac, financijski kontroling, JGL d.d., dr. sc. Krešimir Friganović, istraživač, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Andro Merćep, istraživač, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ana Branka Jerbić, programska voditeljica EIT Health huba, Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Svuečilišta u Zagrebu. Ostatak je trećeg dana bio posvećen učenju osnova o stvaranju poslovnog modela koji će primijeniti na svoje rješenje.

Četvrti je dan bio posvećen daljnjem radu na komercijalizaciji rješenja te razvoju i planu izlaska na tržište. Također, četvrti su dan timovi dobili detaljne upute vezane uz izradu prodajnih prezentacija (eng. pitch) za završni dio natjecanja.

Zadnji su dan timovi svoja rješenja prezentirali pred stručnim žirijem u kojem su bili: prof. dr. sc. Antonio Starčević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Miranda Sertić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, dr. sc. Stjepan Begušić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Maša Safundžić Kučuk, direktorica istraživanja i razvoja u tvrtki JGL d.d.

3. mjesto osvojio je tim Slučajni odabir s aplikacijom RESPIcare koja pomaže bolesnicima s respiratornim bolestima u praćenju bolesti.

2. mjesto osvojio je tim 5 Spiro s aplikacijom Šmrcko usmjerenom na osobe koje pate od alergija na pelud.

1. mjesto osvojio je tim Pharmeri s aplikacijom PrediSpot koja je usmjerena na ranu dijagnostiku najčešćih uzročnika smrti – kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa. Svi članovi prvoplasiranog tima osvojili su poklon bon za informatičku opremu/elektroniku u vrijednosti od 1500 kn.

Čestitamo im na njihovim rješenjima i želimo im puno uspjeha u daljnjem radu!

EIT Health Inovacijski izazov organizirao je Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije u ulozi EIT Health huba za Hrvatsku, u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom. To je nova aktivnost i počela se provoditi ove godine u suradnji s predstavnicima farmaceutske industrije te se nadamo nastavku suradnje na ovakvim i sličnim aktivnostima.

Ovo se natjecanje održalo u okviru proglašenja 2021. Godinom inovacija na Sveučilištu u Zagrebu s ciljem popularizacije i promicanja inovacija i transfera tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu.