03 Svi

Okrugli stol “Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave”

U srijedu 9. svibnja 2018. u 12 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se okrugli stol pod nazivom Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave. Riječ je o skupu u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatskekoju zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s partnerom Udrugom inovatora Hrvatske i suorganizatorima: Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj i Znanstveno vijeće za istraživačku infrastrukturu HAZU.

Sudionicima skupa uvodno će govoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Nakon toga slijedi predstavljanje znanstveno-istraživačkih projekata Centra: Znanost o podatcima i Kooperativni sustavi te rasprava.

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave prvi je centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Centar okuplja trinaest istaknutih organizacija među kojima su jedanaest visokoškolskih institucija iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika, Institut Ruđer Bošković i tvrtka Ericsson Nikola Tesla. Centar djeluje kao središte suradnje akademske zajednice s poslovnim i javnim sektorom, s ciljem snažnog doprinosa poboljšanju kvalitete života i poticanja ekonomskog rasta u Republici Hrvatskoj. Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica Istraživačke jedinice za znanost o podatcima i Istraživačke jedinice za napredne kooperativne sustave.

Istraživane tehnologije mogu značajno pridonijeti rješavanju tzv. velikih društvenih izazova, kao što su globalno zatopljenje, smanjenje zaliha energije, vode i hrane, starenje stanovništva, kvalitetno javno zdravstvo, sigurnost društva, kao i ostvarenju koncepata pametnih tvornica, digitalne ekonomije i digitalnog društva.