10 Svi

Natječaj “Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!”

U natječaju mogu sudjelovati učenici srednjih škola i studenti ustanova visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji imaju hrvatsko državljanstvo i prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje je moguće u timovima od tri do pet članova. Učenici u timu moraju imati mentora, dok navedeno nije obavezno za studente.

Ukratko o natječaju: U natječaju mogu sudjelovati učenici srednjih škola i studenti ustanova visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji imaju hrvatsko državljanstvo i prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje je moguće u timovima od tri do pet članova. Učenici u timu moraju imati mentora, dok navedeno nije obavezno za studente.

Datum raspisivanja natječaja: 15. travanj 2015.

Rok za prijavu: 10. svibanj 2015.

Istraživačko područje i teme natječaja: održivi razvoj i cirkularna ekonomija. Polazeći od načela navedenih istraživačkih područja, sudionici se mogu natjecati u tri kategorije: kreativnost, inovacija i dizajn. Više na poveznici.

Način prijave i tijek natječaja: Za sudjelovanje u Natječaju potrebno je u vremenskom periodu od 15. travnja do 10. svibnja 2015. godine dostaviti projektni rad putem elektroničke pošte na office-MEP@davor-skrlec.eu s naznakom “Prijava na nagradni natječaj”. Za svaku kategoriju Natječaja biti će odabrana dva tima koji će biti nagrađeni putovanjem u Bruxelles ili Strasbourg.

Tekst natječaja i pravilnik mogu se naći na http://www.davor-skrlec.eu/inovacijama-mijenjajmo-svijet-na-bolje-razmisljaj-stvaraj-i-zivi-odrzivo

Današnje društvo prekomjerno troši resurse ne vodeći brigu o budućim generacijama i njihovim potrebama. Održivi razvoj podrazumijeva, prije svega, pametno gospodarenje resursima. Postojeći linearni model ekonomije koji se temelji na principu “uzmi-iskoristi-baci” nije održiv. Neminovno će uzrokovati iscrpljenje resursa na Zemlji i akumuliranje otpada te ugroziti opstanak našeg planeta. Cirkularna ekonomija proizvodima na inovativan način produljuje vijek trajanja i daje im novu namjenu što u konačnici dovodi do smanjenja otpada. Sudionici natječaja “Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!”, organiziranog od strane Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, pozvani su da osmisle projekt koji će u praksi primjenjivati načela održivog razvoja i cirkularne ekonomije.