10 Stu

Potpora suradnji između hrvatskih i moldavskih poduzetnika

Projekt Organic Route Croatia – Moldova ima za cilj potaknuti ekonomski rast u Moldaviji jačanjem sektora ekološke hrane u Moldaviji i Hrvatskoj te povećanjem aktivnosti trgovinske razmjene između država članica Europske unije i Moldavije. Projekt se provodi u okviru inicijative EU4Business Europske unije čija je misija produbljivanje i jačanje odnosa između država članica Europske unije i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Partneri u projektu su TERA Tehnopolis d.o.o. iz Hrvatske i EcoVisio Public iz Moldavije. Glavna motivacija oba partnera za uključenje u ovaj projekt i njegovu provedbu jest razmjena informacija i dobrih praksi radi izgradnje mostova uspješne i plodne dugoročne suradnje usmjerene na jačanje istočnoeuropskog sektora ekološke hrane. Partneri imaju za cilj povećati trgovinsku razmjenu između Moldavije i Hrvatske te podići svijest o mogućnostima koje stoje na raspolaganju ekološkim proizvođačima u državama članicama Europske unije i Istočnog partnerstva.

Projekt, koji će se uslijed trenutnih otegotnih okolnosti vezanih uz pandemiju virusa Covid-19 provoditi online, omogućit će malim i srednjim poduzetnicima te poduzetničko-potpornim organizacijama iz obiju država razmjenu najboljih praksi u sektoru ekološke hrane te prilike za međunarodnom suradnjom. Korisnici projekta dobit će na raznim online radionicama informacije o izvoznim zahtjevima i pravnom okviru u objema državama, marketingu, e-trgovini, kao i upravljanju intelektualnim vlasništvom i ekološkim certifikatima u EU-u, što će im pomoći u zaštiti njihovih proizvoda i povećanju vidljivosti pri izvozu u druge zemlje i na međunarodnim sajmovima, čime će učvrstiti svoje pozicije na tržištu EU-a. U okviru projekta provest će se i dva virtualna studijska posjeta moldavskim i hrvatskim ekološkim proizvođačima te virtualni sajam ekoloških proizvoda. Sudjelovanjem u online studijskim posjetima pruža se mogućnost izrade besplatnog marketinškog plana jednom sudioniku projekta od strane stručnjaka za marketing ekoloških proizvoda. Također, sudjelovanje u projektu potpuno je besplatno! Ovaj će projekt korisnicima pružiti nova znanja i pomoći im u razvoju poslovanja i probijanju na međunarodna tržišta.

Projekt započinje 1.12.2021. godine i traje do 31.3.2022. godine. Sva ekološka mala i srednja poduzeća, obiteljska i poljoprivredna gospodarstva te poduzetničko-potporne organizacije zainteresirane za sudjelovanje svoj interes mogu iskazati putem maila: ured@tera.hr, telefona 031 251 008 ili osobno na adresi Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek.