06 Ožu

Stručni skup ‘Inovacije u medicini VII’

U srijedu 7. ožujka 2018. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) održat će se kolokvij pod nazivom Inovacije u medicini VII – Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinuRiječ je o skupu u okviru tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske koju zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s partnerom Udrugom inovatora Hrvatske i suorganizatorom Razredom za medicinske znanosti HAZU.

Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu (CERRM) Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čine dvije istraživačke jediniceBiomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvoja i Regenerativna medicina.

Tribina će započeti uvodnim obraćanjem predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i tajnika Razreda za medicinske znanosti HAZU akademika Marka PećineNa tribini će biti predstavljena tri znanstveno-istraživačka projekta Znanstvenoga centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu.

Prof. dr. sc. Davor Ježek, voditelj jedinice “Biomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvoja” CERRM-a održat će izlaganje pod nazivom Znanstveni centar izvrsnosti – Biomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvojaakademik Slobodan Vukičević, voditelj jedinice “Regenerativna medicina” CERRM-a predstavit će projekt Znanstveni centar izvrsnosti – Regenerativna medicina, a prof. dr. sc. Lovorka Grgurević održat će izlaganje pod nazivom Obzor 2020. – projekt OSTEOproSPINESkup će moderirati prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Sudjelovanje na Tribini bit će vrednovano prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.

Kao vodeći predstavnik nacionalnoga obrazovnoga i istraživačkoga rada studenata, profesora i istraživača, Sveučilište u Zagrebu ima važnu ulogu u promicanju inovacija i stvaranju platforme za transfer znanja i tehnologije u gospodarstvo. U tom procesu važno je strateško planiranje inovacija s jasnim prioritetima i ciljevima koji su određeni i usklađeni s strategijom i misijom. Inovacijsko strateško planiranje, pak, generira projekte temeljene na inovacijskim procesima koji se temelje na preobrazbi ideje u inovaciju.

Inovacije u medicini VII dvadeseti je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.