10 Stu

Sveučilište u Zagrebu i HAZU organiziraju kolokvij ‘Inovacije u medicini VI’

U srijedu 15. studenoga 2017. u 13 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma održat će se kolokvij pod nazivom Inovacije u medicini VI. Riječ je o skupu koji se organizira u okviru tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. Na tribini će biti predstavljena tri inovativna projekta Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Tribinu zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, partnerom Udrugom inovatora Hrvatske i suorganizatorom Razredom za medicinske znanosti HAZU. Sudjelovanje na Tribini bit će vrednovano prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao stožerna ustanova biomedicinske znanosti, od samih je početaka svoga djelovanja kroz generacije istaknutih djelatnika prepoznala inovativnost kao stup napretka. Stoga se u godini obilježavanja njegove 100. obljetnice djelovanja, tribina Inovacije u medicini VI posvećuje upravo predstavljanju triju inovativnih projekata Medicinskoga fakulteta.

Tribina će započeti uvodnim obraćanjem predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, tajnika Razreda za medicinske znanosti HAZU akademika Marka Pećine i dekana Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijana Klarice. Na tribini će potom uslijediti predstavljanje triju inovativnih projekata.

Prof. dr. sc. Miloš Judaš održat će izlaganje pod nazivom Poznavanje razvoja moždane mikrostrukture kao bitan uvjet za napredak dijagnostike i liječenja perinatalnih oštećenja mozga, prof. dr. sc. Livije Kalogjera predstavit će projekt Molekularna dijagnostika alergije i hiperreaktivnosti gornjih dišnih putova, a prof. dr. sc. Darko Chudy održat će izlaganje pod nazivom Suradnja medicinskih i tehničkih fakulteta imperativ je razvoja zdravstvenog sustava, posebice u Republici Hrvatskoj. Skup će moderirati prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Tribina Inovacije u medicini VI sedamnaesti je skup koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.