08 Ožu

U auli Sveučilišta u Zagrebu održan znanstveni skup “Inovacije u medicini VII”

U srijedu 7. ožujka 2018. u auli Sveučilišta u Zagrebu održan je znanstveni skup Inovacije u medicini VII – Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu. Riječ je o skupu u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske koju zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s partnerom Udrugom inovatora Hrvatske i suorganizatorom Razredom za medicinske znanosti HAZU. Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu (CERRM) Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čine dvije istraživačke jedinice: Biomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvoja i Regenerativna medicina. Na tribini su predstavljena tri znanstveno-istraživačka projekta Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu (CERRM-a).

Sudionicima skupa uvodno je govorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo da je povezivanje znanosti i inovacija s gospodarstvom jedna od ključnih tema, istaknuvši da se posebni uspjesi vide u području reproduktivne i regenerativne medicine. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras naglasio je da u sklopu Sveučilišta djeluje šest centara izvrsnosti.

Davor Ježek, voditelj jedinice “Biomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvoja” CERRM-a održao je izlaganje pod nazivom Znanstveni centar izvrsnosti – Biomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvojaakademik Slobodan Vukičević, voditelj jedinice “Regenerativna medicina” CERRM-a predstavio je projekt Znanstveni centar izvrsnosti – Regenerativna medicina, a prof. dr. sc. Lovorka Grgurević održala je izlaganje pod nazivom Obzor 2020. – projekt OSTEOproSPINE. Skup je moderirao prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Inovacije u medicini VII dvadeseti je skup organiziran u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U sklopu tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Inovacije u medicini VII_ozujak2018

Autor fotografija: Damir Humski