19 Pro

Uspješne i inovativne tvrtke predstavljene na Danu otvorenih vrata Metalurškog fakulteta

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, 06. studenog 2013. godine održan je Dan otvorenih vrata na temu: "Metalurgija - inovativni proizvod".

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, 06. studenog 2013. godine održan je Dan otvorenih vrata na temu: “Metalurgija – inovativni proizvod”. Tom prilikom su se predstavile inovativne i uspješne tvrtke koje potvrđuju važnost metalurške struke na tržištu rada. Metalurški fakultet je na ovaj način pružio uvid mladim generacijama u mogućnosti i prilike koje im se otvaraju studijem metalurgije potičući mlade na upis studija jer se radi o struci koja ima budućnost, a diploma je priznata i cijenjena u stručnim krugovima.

Prva prezentirana tvrtka je Šestan-Busch d.o.o. iz Preloga. Njen vlasnik i suosnivač g. Šestan na interesantan način prisutnima je dočarao put od samog nastanka do stjecanja renomea jednog od vodećih svjetskih proizvođača vojnih zaštitnih kaciga i drugih vojnih proizvoda za specijalnu namjenu (kao što je na primjer univerzalni pribor za osobnu dekontaminaciju) i osvrnuo se na ključne momente pri razvoju poslovanja. Danas tvrtka Šestan-Busch posjeduje modernu tvornicu čija je proizvodnja pod stalnim nadzorom vlastitih stručnjaka i pod vanjskom kontrolom ino-partnera sukladno najvišim svjetskim standardima. Tvrtka kontinuirano surađuje po pitanju razvoja novih materijala s poznatim institutima Hrvatske, Njemačke, Italije, SAD-a, Španjolske, kao i drugih zemalja potičući transfer tehnologije i pri tome izuzetno puno ulaže u razvoj, inovaciju i usavršavanje svojih djelatnika. Tvrtka Šestan-Busch vlasnik je 3 patenta koji su joj omogućili da prestigne konkurenciju i da svoje proizvode isporučuje u 40-tak zemalja širom svijeta.Unutarnja oprema SHOTECK – jedan od patenata Šestan-Buchs

HS produkt je tvrtka koja proizvodi najbolje puške i pištolje na svijetu. Njen suvlasnik g. Marko Vuković izumitelj je cijelog niza patenata, čija primjena nije vezana samo uz proizvodnju oružja nego i uz mnoga druga područja. Upravo su prihodi koje je g. Vuković ostvario od komercijalizacije njegovih ranijih patenata bili ključni za pokretanje tvrtke HS produkt koja danas zapošljava gotovo 2.000 ljudi i koja je glavni generator radnih mjesta u Karlovačkoj županiji. Proizvodnja u tvornici HS produkt je automatizirana i robotizirana, tako da brojne međunarodne delegacije ističu kako je ona možda i najmodernija tvornica oružja danas u svijetu. G. Vuković je istaknuo i naglasio kako su inovacije put do novih radnih mjesta.

Tvrtka Applied Ceramics d.o.o. ne bavi se metalima, ali njen direktor g. Milan Sladojević završio je Metalurški fakultet. Diploma Metalurškog fakulteta omogućila mu je rad u ovoj tvrtki kao i daljnje usavršavanje u SAD-u, gdje je obavljajući razne poslove stjecao iskustvo te na kraju postao direktor tvrtke i šef proizvodnje u Hrvatskoj. Tvrtka Applied Ceramics jedina u Europskoj uniji posjeduje tehnologiju za proizvodnju industrijskog safira koji se koristi za izradu mikročipova te je jedan od ekskluzivnih proizvođača specijalne keramike. Sjedište tvrtke je u Americi, ali u Sisku se također odvija proizvodnja zasnovana na visokoj tehnologiji jer je dio proizvodnje materijala za poluvodičku industriju iz američke Silicijske doline preseljeno u Sisak. Promet Applied Ceramicsa dosegnuo je 30 milijuna kuna, a broj zaposlenih se neprestano povećava. Rade za Intel, Philips, Bosch, Osram, Sony, Samsung… Na taj način sisački metalurg otvara prostor novim inovacijama i radnim mjestima.

Među ostalim tvrtkama koje su se prezentirale na Danu otvorenih vrata bila je i tvrtka Dok-ing d.o.o., medijski eksponirana zahvaljujući svojem električnom automobilu. No, Dok-ing tvrtka je svjetsku slavu i ugled stekla proizvodnjom opreme za razminiranje, vatrogasna vozila, te opreme koja se koristi u rudnicima. Dok-ing je prva tvrtka u svijetu koja počela proizvoditi strojeve s električnim motorima koji u rudnicima zamjenjuju ljudski rad i jedna od najpoznatijih tvrtki za proizvodnju strojeva za razminiranje u svijetu. Strojevi za razminiranje konstruirani su i napravljeni za čišćenje različitih područja na kojima se nalaze minsko-eksplozivna i neeksplodirana ubojna sredstva. Upravo zbog svojih malih dimenzija i pokretljivosti, takav stroj za razminiranje pogodan je za razminiranje okućnica, šuma, šumskih puteva, riječnih kanala i terena. Više od 150 strojeva MV-4 uspješno čiste minama zagađena područja u 20 zemalja svijeta. Osim Hrvatske i susjednih zemalja Srbije i BiH, strojevi za razminiranje tipa MV-4 također su operativni u Libiji, Libanonu, Iraku, Afganistanu, Tadžikistanu, Azerbajižanu, Šri Lanci, Kolumbiji, Nikaragvi, SAD-u, Irskoj, Grčkoj, Italiji, Švedskoj, Sudanu, Angoli, itd…

Tu su bile i tvrtke Aurora energetika d.o.o. (solarna energija), te Jajce Alloy Wheels d.o.o. (proizvodnja aluminijskih felgi).

Zajedničko svim tvrtkama koje je Metalurški fakultet okupio na svom Danu otvorenih vrata je uspjeh kao rezultat inovacije, transfera tehnologije i stručnog znanja.