Vijesti

Get-Started in Health Innovation Kick-off event

U subotu, 13. svibnja počelo je ovogodišnje izdanje GSHI programa podrške start-up tvrtkama koje razvijaju zdravstvene inovacije.

Program provodimo u ulozi EIT Health huba za Hrvatsku, u partnerstvu s inovacijskom agencija Lean Startup Hrvatska.

Istaknuti gost na otvorenju programa bio je prof. dr. sc. Ernest Meštrović, koji je svojim inspirativnim govorom motivirao sudionike da se usude razmišljati izvan okvira i ohrabrio ih pri stvaranju inovativnih rješenja koja će pridonijeti boljoj kvaliteti života svih nas.

Na kick-off eventu sudjelovalo je 14 timova koji su predstavili svoje ideje, od čega ih je 11 dobilo priliku sudjelovati dalje u programu i naučiti znanja i vještine potrebne da bi svoje ideje pretvorili u inovacije!

  1. Art express ima za cilj rješavanje problema neprepoznate pojave delirija kod pacijenata u kirurškim intenzivnim jedinicama kako bi se smanjile komplikacije i trajne kognitivne smetnje. Njihova inovativna terapija umjetnošću predstavlja ključni element u tom procesu.
  2. Digital Smile radi na razvoju aplikacije koja će pružiti personalizirano turističko iskustvo u Hrvatskoj korisnicima dentalnih usluga iz drugih država. Ova sveobuhvatna aplikacija omogućava rezervaciju smještaja, obavijesti o terminima kod zubara te informacije o turističkim atrakcijama i slično.
  3. EMHANCE se bavi neurološkim bolestima koje predstavljaju veliki teret za pacijente, zdravstvene institucije i društvo. Njihov neinvazivni uređaj koristi elektromagnetska polja za stimulaciju živčanog sustava i pruža personaliziranu terapiju s ciljem poboljšanja funkcionalnog oporavka pacijenata.
  4. MedQual Analytics usredotočuje se na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi putem analize podataka. Njihova napredna analitička rješenja omogućuju bolnicama i klinikama identificiranje područja za poboljšanje te donošenje informiranih odluka za optimizaciju pružanja zdravstvene skrbi.
  5. Michi Community radi na razvoju zajednice koja podržava i povezuje osobe s mentalnim zdravstvenim izazovima. Putem platforme i resursa, njihov cilj je pružiti podršku, informacije i osnaživanje kako bi se smanjila stigmatizacija i unaprijedila briga o mentalnom zdravlju.
  6. Morbus razvija inovativna rješenja za upravljanje kroničnim bolestima. Njihovi proizvodi i usluge olakšavaju praćenje simptoma, upravljanje terapijom i komunikaciju između pacijenata i zdravstvenih stručnjaka s ciljem poboljšanja kvalitete života pacijenata s kroničnim bolestima.
  7. Novela Medica razvija uređaj za mjerenje frekvencije disanja. Njihov cilj je riješiti slojevit problem nedostatka prihvatljivog uređaja za mjerenje frekvencije disanja u zdravstvenim sustavima.
  8. Primalja u zajednici sastoji se od stručnih primalja s ciljem pružanja podrške trudnicama izvan bolničkog okruženja. Njihov glavni cilj je osigurati sigurnu i kvalitetnu zdravstvenu njegu ženama tijekom trudnoće, porođaja i postporođajnog razdoblja putem posebnog Centra za trudnice.
  9. Satellitome fokusira se na rješavanje problema nedostatka lako razumljivih i visoko informativnih mapa repetitivnih satelitskih i transpozonskih DNA sekvenci. Koristeći kompjutorsku višebojnu vizualizaciju iz primarne DNA sekvence, tim generira jasne obrasce organizacije ovih sekvenci.
  10. SimpleMatic usredotočuje se na rješavanje problema automatizacije jednostavnih ponavljajućih radnji u okviru okolišnog monitoringa u farmaceutskoj industriji sukladno regulatornim zahtjevima EU GMP. Njihov cilj je olakšati radne zadatke i optimizirati poslovne procese kroz automatizaciju, čime pomažu tvrtkama da budu učinkovitije i produktivnije.
  11. Zeleni Recept fokusira se na rješavanje problema nedovoljne razine tjelesne aktivnosti u populaciji. Njihova strategija uključuje propisivanje zelenog recepta pacijentima od strane liječnika obiteljske medicine s ciljem upućivanja pacijenata na programe tjelovježbe unutar doma zdravlja. Time se smanjuju redovi čekanja za fizikalnu terapiju i poboljšava razina tjelesne aktivnosti u populaciji.

Posebno želimo zahvaliti našim sponzorima tvrtkama AstraZeneca i Selvita što prepoznaju važnost inoviranja u zdravstvu i ulogu koju naš program ima u tom procesu.

Timovima želimo sreću u daljnjem nastavku programa!