Search
Close this search box.

Vijesti

AstraZeneca – službeni partner Forward to Health Innovation programa

Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub Hrvatska) i Smion već treću godinu zaredom zajedno osnažuju inovatore u zdravstvu da svoje ideje pretoče u učinkovita rješenja koja adresiraju nezadovoljene zdravstvene potrebe i poboljšavaju ishode za pacijente. 

Program je organiziran u dva dijela: prva je faza usmjerena na validaciju tržišne prilike i dokazivanje usklađenosti problema i rješenja te je završila održavanjem Mid-term demo dana, dok druga faza priprema tim za osiguranje financiranja i put prema tržištu. 

Kao jedna od ključnih vrijednosti koje program nudi startup timovima je i pristup važnim dionicima zdravstvenog sektora koji podržavaju razvoj inovacija, poput globalne farmaceutske kompanije AstraZeneca.

AstraZeneca s velikom ambicijom prema inovacijama

AstraZeneca, globalna inovativna biofarmaceutska tvrtka koja se bavi otkrivanjem, razvojem i komercijalizacijom inovativnih lijekova, podržava inovacije i razvoj healthtech sektora, a “motivacija za takvim postupcima leži u ambiciji prema inovacijama”, izjavila je Ena Vitlov koja je predstavila AstraZenecu, njezino poslovanje, misiju, viziju i motive podupiranja programa na mid-term demo danu. 

O važnosti koju za AstraZenecu predstavljaju inovacije i razvoj govori i činjenica da 25 % od svih ulaganja čine ulaganja u R&D – istraživanje i razvoj

Tvrtka djeluje od 1999. godine, a nastala je spajanjem švedske kompanije Astra AB te britanske grupe Zeneca. Najveći naglasak se pridaje terapijskim područjima – onkologiji, kardiovaskularnim, bubrežnim i metaboličkim bolestima te respiratornim bolestima i imunologiji. Tvrtka je aktivna u neuroznanosti i u području infektivnih bolesti.

Danas je prisutna u preko stotinu zemalja diljem svijeta sa sjedištem u Cambridgeu u Velikoj Britaniji. U Hrvatskoj je osnovana 2000. godine kao predstavništvo kompanije AstraZeneca UK Limited te je 2004. registrirana kao AstraZeneca d.o.o.

Svojim radom AstraZeneca utječe na oko 700 000 pacijenata samo u Hrvatskoj i jedna je od najbrže rastućih tvrtki u Hrvatskoj s porastom broja zaposlenih za 100 % u dvije godine. Ima ključni doprinos u otkrivanju novih lijekova, a karakterizira je fokus na znanost, etičnost i usklađenost s regulativama.

Tijekom predstavljanja AstraZenece, kao jedan od motiva, osim strasti prema inovacijama, Ena Vitlov istaknula je i usredotočenost na održivo poslovanje s ciljem ostvarivanja ugljične neutralnosti do 2025. te ugljične negativnosti do 2030. godine što dodatno potvrđuje brigu tvrtke oko socijalnih i ekoloških pitanja i etičnosti poslovanja. 

astra zeneca forward to health innovation program

Osim navedenih područja, AstraZeneca je usmjerena na inkluzivnost i prihvaćanje s ciljem osiguravanja zadovoljstva zaposlenika koji smatraju da imaju priliku za napredovanje, osobni i profesionalni razvoj u AstraZeneci i u tome prednjači u farmakološkoj industriji.

astra zeneca forward to health innovation program

Također, jedna od važnih značajki poslovanja svakako su akvizicije i suradnje koje redovito ostvaruju sa svrhom postizanja ciljeva i vizije. Tvrtka je u vremenu svog postojanja preuzela 20 tvrtki!

Ana Salapić iz AstraZenece sudjelovala je u događaju kao članica stručnog žirija te je svojim komentarima i zapažanjima usmjeravala timove i pružala im povratne informacije o prezentiranim pitchevima. 

Ena Vitlov AstraZeneca partner Forward to Health Innovation programa
Ena Vitlov

Druga faza Forward to Health Innovation programa

AstraZeneca je podržala još jednu generaciju startup timova u Forward to Health Innovation programu koji, premda je prva faza programa službeno završena, tek počinju s radom!

Neki od njih planiraju daljnji razvoj proizvoda, traže financiranja i izrađuju strategiju izlaska na tržište, dok će nekolicina timova biti odabrana i za drugu fazu programa u kojoj će im biti pružena: 

  • strukturirana povratna informacija od 5+ kliničkih dionika,
  • karakterizacija tržišnog okruženja i konkurentskih rješenja,
  • smišljena vrijednosna ponuda za vlastito rješenje i
  • opis ključnih korisničkih i tehničkih značajki minimalno održivog proizvoda (MVP).

Druga faza programa (Advance to Health Innovation) usmjerena je na izlazak na tržište, gdje će timove pratiti iskusni stručnjaci iz raznih područja, pomažući im u daljnjem razvoju njihovog projekta.  

forward to health innovation programa
Forward to Health Innovation Mid-term demo dan