Vijesti

Dan inovacija i transfera tehnologije – osvrt

Dana 14. ožujka 2024. na privremenoj adresi Sveučilišta u Zagrebu održan je Dan inovacija i transfera tehnologije. Događaj su organizirali Sveučilište u Zagrebu, Britansko veleposlanstvo u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i okupio je vrhunske stručnjake iz transfera tehnologije iz Hrvatske i šire.

Okupljene je pozdravio prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu, zahvalio se suorganizatorima i istaknuo važnost inovacija kao pokretača napretka.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja sudionike je pozdravila Ana Varjačić, načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije i istaknula važnost suradnje svih dionika pri stvaranju inovacijskog ekosustava.

Britansku veleposlanstvo predstavljala je Hellen Walker – Fleming, zamjenica veleposlanika Ujedinjene Kraljevine koja je napomenula da Britanija i Hrvatska rade zajedno na brojnim razinama što uključuje i stvaranje čvrstih veza između naših inovacijskih i poduzetničkih ekosistema.

Glavni je dio događaja započeo izlaganjem Andree Winders, inovatorice, poduzetnice i voditeljice odjela Bioznanosti i zdravstvstva agencije MIDAS – Manchester’s Inward Innovation Agency. Kroz svoju je prezentaciju dočarala elemente izgradnje ekosustava grada Manchestera. Istaknula je činjenicu da se inovacijski sustavi grade kroz nekoliko razina, počevši od lokalne, preko nacionalne pa sve do stvaranja kontakata na globalnoj razini te jačanje inovacijskih potencijala putem zajedničke suradnje, transfera znanja i tehnologija.

Kao primjer globalne suradnje ispričala je o suradnji s tvrtkom Nissan koja je svoj pogon dovela u regiju i tako otvorila nova radna mjesta ali i vrata transferu znanja i tehnologije. Spomenula je i uspješne primjere spajanja Manchesterskog sveučilišta s japanskim tvrtkama kroz memorandume o razumjevanju kao ključne točke stvaranje globalne suradnje.

Detaljan prikaz nacrta izgradnje nacionalnog sustava za transfer tehnologije, kao i programa potpore i sredstava financiranja koja su dostupna znanstvenicima, poduzetnicima ali i stručnjacima za transfer tehnologije izložile su Ana Varjačić načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije i Tonka Podnar voditeljica Ureda za programiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kroz svoju su prezentaciju izložile kroz koje sve aktivnosti Ministarstvo podupire razvoj ekosustava te koji će sve programi financiranja biti dostupni u razdoblju od 2023. do 2029. godine. Istaknule su program Dokazivanja inovativnog koncepta, program Podrške transferu tehnologije kao i program namijenjen specifično za podršku Uredima za transfer tehnologije.

Događaj smo završili zanimljivom panel raspravom na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja koji su na primjeru svojih institucija pokazali kako razvijaju ekosustav na lokalnoj razini i istaknuli koje su to procedure potrebne da bi izgradili uspješan ekosustav na nacionalnoj razini.

Na panel raspravi su sudjelovali Andrea Winders iz agencije MIDAS, koja se ponovno dotaknula važnosti stvaranja konekcija na globalnoj razni; Mirjana Dozan, voditeljica Centra za potporu istraživanju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koja je istaknula važnost stvaranja procedura na nacionalnoj razini kao temelja izgradnje ekosustava; dr. sc. Tamara Aleksandrov Fabijanić, direktorica Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koja je pričala o važnosti podizanja svijesti i edukaciji iz poduzetništva, inovacija i transfera tehnologije na nacionalnoj razini i Mario Vukelić, suradnik na projektima iz znanstveno – tehnologijskog parka StepRi Sveučilišta u Rijeci koji se referirao na Mancestherski ekosistem kao insprirativni uzor prema kojem bi trebali graditi inovacijski ekosustav u Hrvatskoj. Panel je moderirala dr. sc. Vlatka Petrović, voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Svi su panelisti bili sudionici studijskog putovanja u Manchester koje se održalo krajem veljače, a poslužilo je kao inspiracija za organizaciju Dana inovacija, izuzev Andree Winders koja je u panelu sudjelovala kao predstavnica Manchesterskog ekosustava.

Hvala svim predavačima, panelistima, sudionicima ali pogotovo našim partnerima i suroganizatorima Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu i Ministarstvu znanosti i obrazovanja što su učinili ovaj događaj uspjehom.