Vijesti

Get Started in Health Innovation – studijsko putovanje u London

U okviru Get Started in Health Innovation programa, kojeg provodi Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u ulozi EIT Health Huba za Hrvatsku, u partnerstvu s inovacijskom agencijom Lean Startup Hrvatska od 26. do 29. rujna 2023. godine organizirano je studijsko putovanje u Ujedinjenu Kraljevinu. Putovanje je omogućilo Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu koje je postalo partner našeg programa.

Putovanje je organizirano s ciljem da upozna sudionike programa, start-up timove i buduće inovatore s primjerima izvrsne prakse u Ujedinjenoj Kraljevine. Prvi su dan posjetili sveučilišno središte Cambridge gdje su imali prilike upoznati s dr. sc. Jasonom Melladom, osnivačem venture buildera Start Codon. Jason je s polaznicima podjelio svoje osobno i profesionalno putovanje te naglasio koji su to bitni faktori koji određuju uspjeh neke zdravstvene inovacije.

Drugi su dio dana posjetili Cambridge Biomedical Campus. Rad kampusa temelji se na javno privatnom partnerstvu, a osnovan je s ciljem poticanja inovacija u biomedicinskom području i dosad su na njemu napravljena značajna otkrića. Doznali su više o ulozi koju ključni dionici imaju u inovacijskom sustavu, kao i ključne uloge koju fizička infrastruktura, kao što je kampus, ima pri stvaranju povezanosti među dionicima, kroz koju se stvaraju inovacije s mjerljivim utjecajem na dobrobit društva.

U Londonu su posjetili Royal Academy of Engineering Entreprise Hub osnovan s ciljem da bi podupropoduzetnike koji rade s inovacijama temeljenim na intelektualnom vlasništvu iz svih područja inženjerstva i tehnologije. Kroz svoj rad nastoje povezati inovatore i poduzetnike diljem Ujedinjene Kraljevine ali i šire, a kroz svoje programe polaznicima nude stručna znanja i vještine koje će im pomoći pri komercijalizaciji vlastitih inovacija.

Kako je organiziran Nacionalni zdravstveni sustav Ujedinjene Kraljevine, doznali su u Health Innovation Network, mreži osnovanoj s ciljem da s kompleksnim i glomaznim nacionalnim zdravstvenim sustavom poveže akademske organizacije, lokalnu vlast, industriju, poduzetnike i inovatore te time omogući brže širenje i implementaciju inovativnih rješenja i time skrati vrijeme koje je potrebno da bi određeno rješenje došlo do krajnjih korisnika – pacijenata.

Upoznali su se i s akceleracijskim programom koji provodi DigitalHealth.London. Program promiče rast i razvoj tvrtki za zdravstvenu tehnologiju u Londonu, a u njegov je rad uključena velika mreža stručnjaka čime značajno doprinose unapređenju digitalnih rješenja u zdravstvu.

Svoje su putovanje upotpunili posjetom London Institute for Healthcare Engineering (LIHE) inicijativi, King’s Collegea London, čija je misija povezati i potaknuti suradnju svih dionika medtech inovacijskog ekosustava. LIHE inicijativa što nastoji spojiti istraživačku izvrsnost Kraljevskog koledža u Londonu s vodećim kliničkim praksama, komercijalnom snagom multinacionalnih kompanija i agilnošću i inovatovnošću malih i srednjih poduzeća.

Saznali su i detalje o novom akceleracijskom programu koji će započeti početkom sljedeće godine, a usmjeren je na pokretanje spinout i startup tvrtki  koje se temelje na medicinskim tehnologijama.

Ovo je intenzivno studijsko putovanje omogućilo polaznicima Get Started In Health Innovation programa da se upoznaju s zdravstvenim inovacijskim ekosustavom Ujedinjene Kraljevine, steknu nova saznanja koja će moći primijeniti na svoje projekte, povežu se s vrhunskim poduzetnicima i stručnjacima iz UK te si tako otvore vrata za potencijalnu suradnju i izlazak na strana tržišta.

Hvala Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske što su prepoznali vrijednost našeg predakceleracijskog programa i obogatili njegove polaznike za jedno vrijedno poslovno, ali i životno iskustvo.