Vijesti

Studijski posjet Manchesteru posvećen inovacijskom ekosustavu i transferu tehnologije u organizaciji Britanskog veleposlanstva i Sveučilišta u Zagrebu

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu i Sveučilište u Zagrebu organizirali su studijski posjet inovacijskom ekosustavu u Manchesteru u periodu od 13. do 16. veljače 2024.

Posjet je je bio namijenjen predstavnicima hrvatskih ureda za transfer tehnologije s ciljem stjecanja uvida u primjere dobre prakse iz područja, a Manchester je izabran kao jedan od najboljih inovacijski centara u Ujedinjenoj Kraljevini. Delagaciju iz Hrvatske sačinjavali su predstavnici Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici Sveučilišta u Rijeci, Splitu i Osijeku kao i predstavnici poduzetničkih programa, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Britanskog veleposlanstva i Svjetske banke.

Posjetili smo The Manchester Metropolitan University gdje smo saznali više o tome kako njihov tim stručnjaka povezuje znanstvenike s javnim i privatnim organizacijama, kako podržavaju poduzetnike u ostvarivanju njihovih ciljeva i kako razvijaju rješenja potrebna za, kako male tako i velike tvrtke.

Susreli smo se i sa stručnjacima za transfer tehnologije iz University of Manchester Innovation Factory kojemu je glavni cilj komercijalizacija istraživanja. Među domaćinima bio je veći broj visoko pozicioniranih direktora i rukovoditelja različitih timova, koji su prezentirali detaljan proces komercijalizacije istraživanja: od evaluacije istraživačkih inovacija, motivacije znanstvenika, detaljne analize inovacije, analize projekata, zaštite intelektualnog vlasništva, evaluacije mogućnosti za komercijalizaciju, te na kraju mogućnosti za licenciranje i spajanje s potencijalnim investitorima.

Kako potiču razvoj inovacija u regiji prezentirali su predstavnici MIDAS – Manchester’s Inward Investment Agency. Bilo je zanimljivo vidjeti snažnu povezanost lokalne agencije sa Sveučilištem, te jasnu i transparentnu strategiju za jačanje komercijalizacije istraživanja podržanu od strane državne vlasti, akademske i gospodarske zajednice.

Posjetili smo i impresivni Graphen Engineering Innovation Centre (GEIC), osnovan zahvaljujući vrhunskim istraživanjima u području grafena što je rezultiralo i dvjema Nobelovim nagradama. GEIC pomaže tvrtkama u razvoju, skaliranju i lansiranju novih tehnologija te inovativnih proizvoda i procesa koji iskorištavaju svojstva grafena i drugih 2D materijala. Ovaj je centar primjer uspješne poveznice poduzetnika i gospodarstva sa znanstvenom zajednicom.

Zanimljiv je bio u posjetu Sveučilištu u Salfordu gdje smo imali prilike upoznati se s robotičkim, aeromehaničkim i građevinskim laboratorijima. Posebno bi istaknulji koncept otvorenih laboratorija gdje studenti i vanjski poduzetnici imaju priliku razvijati i testirati svoje ideje i inovacije.

Putovanje smo završili posjetom North of England Robotics Innovation Centre (NERIC) institutom u kojem je predstavljen dinamičan svijet inovacija i razmjene znanja u području robotskih sustava. Ključna područja NERIC-a uključuju robotiku za inteligentnu infrastrukturu, digitalnu automatizaciju i poboljšanje opskrbnog lanca kao i rad u nizu sektora od zdravstvene tehnologije, automatizacije vozila, razvoj pametnih gradova, te svim sektorima koji teže prema net zero zahtjevima.

Višednevni posjet obilježili su razgovori i razmjena najboljih praksi u transferu tehnologije i upravljanju inovacijama. Dinamičan ekosustav Manchesterskih inovacijskih centara i istraživačkih institucija prožet poduzetničkim duhom ostavio je snažan dojam na sve sudionike. Posebno je impresivno vidjeti predanost i pojedinaca, ali i vrhunski organiziranih institucija koje pokreću lokalne inovacije i gospodarstvo. Svi su članovi hrvatske delegacije više nego oduševljeni studijskim putovanjem jer su imali prilike steći znanje koja će moći primijeniti na lokalni inovacijski ekosustv kroz jačanje suradnje u području inovacija i transfera tehnologije.

Ovo je putovanje omogućeno zahvaljujući gđi. Sari Biškić iz Britanskog veleposlanstva, te dr. sc. Vlatki Petrović sa Sveučilišta u Zagrebu, koje su svojim izuzetnim zalaganjem učinile ovaj posjet i više nego uspješnim.

Više detalja o ishodima studijskog putovanja moći ćete doznati na događaju koje ćemo organizirati u suradnji s Britanskim veleposlanstvom 14. ožujka 2024. u prostorima Sveučilišta u Zagrebu.