Search
Close this search box.

Vijesti

Održan je prvi ovogodišnji Morning Health Talks

Prvi ovogodišnji Morning Health Talks održao se 5. lipnja 2024. u 10.00 sati na privremenoj lokaciji Sveučilišta u Zagrebu, u zgradi SEECEL-a u Ulici Radoslava Cimermana 88.

Riječ je o događaju koji organiziramo u ulozi EIT Health huba za Hrvatsku, a namijenjen je umreživanju ključnih dionika iz zdravstva i zdravstvenoga inovacijskog ekosustava na jednom mjestu kako bi prokomentirali aktualne teme u zdravstvu.

Tema ovoga dogaja bila je  Otvorene inovacije u zdravstvu – izazovi i prilike ( eng. Open Innovation in Healthcare – Challeges and Opportunites).

Zbog iznimnog interesa za ovim tipom događaja, po prvi puta smo ga organizirali hibridno. Prvi dio događaja pratio se uživo i putem Zooma, a drugi dio, panel rasprava, mogla se slušati isključivo uživo. 

Na početku okupljene su pozdravili prof. dr. sc. Dubravko Majetić, prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu i predstavnica EIT Health zajednice Beata Kurucz, nakon čega su uslijedila predavanja cijenjenih gostiju.

Prof. dr. sc. Lars-Peter Kamolz, dr. med., s medicinskoga centra u Grazu, predstavio kako je organiziran akademski i bolnički sustav u Gratzu i kako time potiču otvorene inovacije u području zdravlja.

Dr. sc. Bojan Šekoranja s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavio je već visoko razvijenu inovaciju, robotsku ruku za nerourokirurgiju, koja je načinjena u suradnji FSB-a i KBC-a Dubrava.

Mr. sc. Tomislav Strgar, direktor Odjela za umjetnu inteligenciju tvrtke TIS Grupa, prezenrirao je primej uspješne suradnje između privatne poliklinike, IT kompanije kao i korisnika – roditelje pacijenata. Razvili su sustav SENDD, koji koristi umjetnu inteligenciju pri dijagnostici neuroloških poremećaja u dojenčadi.

U drugom dijelu održala panel rasprava u kojoj je sudjelovao:

  • prof. dr. sc. Boris Brkljačić, dr. med. prorektor za studente, prijediplomske i diplomske studije koji je predstavio važnost suradnje na međunarodnoj razini, te nalaženja stranih partnera. Prof. Brkljačić i njegov tim u sklopu HORIZON konzorcija sudjeluju u razvoju najnoviji tehnologija poput primjere umjetne inteligencije u radiologiji.
  • Dr. sc. Sunčana Divošević, dr. med., pročelnica Odjela za nuklearnu medicine te voditeljica Centra za hibridnu PET dijagnostiku i biološki vođenu radiokirurgiju Radiochirurgije Zagreb, objasnila je koje su mogućnosti inovativnih metoda i novih tehnlogija koje koriste u Radiochirugiji.
  • prof. dr. sc. Ante Jukić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i predsjednik Povjerenstva za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu koji je naglasio da je Sveučilište već dugi niz godina podržava razvoj inovacija. Dotaknuo se i baze inovacija – projekta Sveučilišta koji će uskoro postati dostupan javnosti. Istaknuo je i važnost suradnje s gospodarstvom kroz kao i važnost transfera znanja, tehnologija i inovacija u privatni sektor.
  • dr. sc. Bojan Šekoranja iz Regionalnoga centra izvrnosti za robotske tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je ključnost motivacije i edukacije studenata za inovacije. FSB je zahvaljujući tvrtki RONNA  pokrenuo nove interdisciplinarne kolegije koji potiču razvoj inovacija i nužni su u za rješavanje sttučnih i znanstvenih problema.
  • mr. sc. Tomislav Strgar, direktor Odjela za umjetnu inteligenciju tvrtke TIS Grupa ispričao je kako je uopće došlo do suradnje TIS Grupe sa Poliklinikom Sabol, te kako su u razvoj sustava SENDD uključili i korisnike, tj. roditelje pacijanta koji su aktivno pomažu prikupljati podatke.

Po završetku panela otvorila se zanimljiva diskusija pri kojoj su panelisti odgovarali na pitanja iz publike.

Ovaj je tip događaja odlična prilika za umrežavanja, izmjenjivanje ideje i mišljenja kao i upoznavanje ključnih dionika iz javnog i privatnog sektora – stručnjaka iz industrije, akademske zajednice, start-up tvrtki kao i studente inovatore. Okupljeni su imali prilike vidjeti doznati više o vrhunskim projektima i inovacijama kao ogledalu snage lokalnog inovacijskog ekosustava.